3 Φεβρουαρίου 2009

body butter, mango!


Εκτός προγραμματισμού και εμβόλιμο, τούτο το εξωτικό βουτυροσκεύασμα παίρνει σειρά γιατί το θέλει μια αρωματική φίλη. Χρειάζεται κάτι το θρεπτικό που ταυτόχρονα να προστατεύει την ελαστικότητα της επιδερμίδας. Ένα body butter λοιπόν, τι άλλο;


To tell the truth, με τα βουτυράκια σώματος δεν έχω και μεγάλο έρωτα...τα βρίσκω αρκετά λιπαρά. Προ καιρού όμως, καθώς έψαχνα στο νετ για νέου τύπου πρώτες ύλες, βρέθηκα σε μια εμπορική ιστοσελίδα που καθόλου “φυσική” δεν θα την έλεγα η οποία όμως πρότεινε ένα body butter με σημαντική αναλογία νερού. Μάλιστα. Ενδιαφέρον..

Για την αρωματική μου φίλη λοιπόν, βουαλά ένα εύκολο μεν, σούπερ δε, body butter βασισμένο στο εξωτικό μάνγκο, ήλιος στο χειμώνα! Με το mango butter έχουμε ξαναμαγειρέψει στο παρελθόν, πάμε όμως σήμερα να γνωρίσουμε καλύτερα τον μαγικό αυτό καρπό.



Mangifera indica, Anacardiaceae

Σύμβολο της καλής τύχης, της αφθονίας, της γονιμότητας και αναπόσπαστο στοιχείο των θρησκευτικών και γαμήλιων τελετών για τους λαούς της Νότιας Ασίας όπου υπάρχουν περισσότερες από χίλιες ποικιλίες, το μάνγκο, στην χώρα της καταγωγής του την Ινδία, καλλιεργείται για περισσότερα από 4.000 χρόνια και θεωρείται ο “βασιλιάς” των καρπών.




Paul Gauguin, 1896, Nature Morte avec des mangues, Collection privée.


Κατά το 4ο και 5ο π.Χ. αιώνα, βουδιστές μοναχοί έκαναν γνωστό τον καρπό στην ανατολική Ασία, ενώ πολύ αργότερα , τον 10 μ.Χ. αιώνα, άραβες έμποροι τον διέδωσαν στη Μέση Ανατολή και την Ανατολική Αφρική. Μετά την διάνοιξη των εμπορικών δρόμων από τους Πορτογάλους θαλασσοπόρους το 15ο αιώνα, το μάνγκο έγινε γνωστό στην Ευρώπη και η καλλιέργειά του εξαπλώθηκε στη Νότια Αμερική και στη Δυτική Αφρική, ενώ σήμερα καλλιεργείται συστηματικά στις χώρες της τροπικής και υποτροπικής ζώνης.

Ο εξωτικός αυτός καρπός φαίνεται να τα έχει όλα, χρώμα, άρωμα, γεύση, ένα εντυπωσιακό πακέτο πλούσιο σε αντιοξειδωτικές βιταμίνες Α, C & E, βιταμίνες του συμπλέγματος Β και επίσης πλούσιο σε μέταλλα όπως ασβέστιο, σίδηρο, μαγνήσιο και κάλιο. Ακόμα, περιέχει αμινοξέα, καροτενοειδή και πολυφαινόλες καθώς και πολυακόρεστα ω3 & ω6 λιπαρά οξέα. Αναμφίβολα ένας διατροφικός θησαυρός και παράλληλα μια εξαιρετική πρώτη ύλη για μάσκες προσώπου!




Από το σπέρμα του καρπού εξάγεται το καλλυντικό έλαιο, το mango butter που η σύστασή του είναι παρόμοια με αυτή του γνωστού μας karité. Το mango butter αποτελείται κατά 4% από πολυακόρεστα βασικά λιπαρά οξέα (ω6 ή βιταμίνη F), κατά 45% από μονοακόρεστα λιπαρά οξέα (ελαϊκό οξύ) και από κορεσμένα λιπαρά οξέα (κατά κύριο λόγο στεατικό στεατικό κατά 42% & παλμιτικό οξύ κατά 7% καθώς και από ασαπωνοποίητα συστατικά κατά 2%. 


Στην κοσμετολογία θεωρείται μαλακτικό, προστατευτικό, επουλωτικό, θρεπτικό και αναπλαστικό των κυττάρων του δέρματος, επιβραδυντικό της πρόωρης γήρανσης και ιδανικό για ξηρές επιδερμίδες. Χρησιμοποιείται ακόμη για τη φροντίδα των μαλλιών, τους δίνει λάμψη και απαλότητα και επίσης προστατεύει την επιδερμίδα κατά και μετά την έκθεση στον ήλιο.

Πληροφορίες από:
~Richard Mabey, The New Age Herbalist, Simon& Schuster
~Rosemary Gladstar, Herbs for Natural Beauty, Storey Publishing
~www.vegparadise.com


Τέλος η επιμόρφωση, ώρα για μπωτέ! Οι αναλογίες δίνονται σε ογκομετρικά κουτάλια (1 κ.σ.=15ml, 1κ.γ.=5ml και θα δώσουν 110ml βουτυρακίου περίπου.



Για να φτιάξουμε το body butter ακολουθούμε τις βασικές οδηγίες.

Για να περιορίσουμε την αίσθηση της λιπαρότητας, θα αναμίξουμε το corn flour στην υδατική βάση, όταν τη ζεσταίνουμε στην bain marie όπως όταν ετοιμάζουμε κρέμα για τα bébé. Βουαλά επεξηγηματική φωτό.



Όσες κυρίες & κύριοι δεν διαθέτουν emulsifying wax, θα χρησιμοποιήσουν 1 κ.γ. κερί μέλισσας και 1 κ.γ. στεατικό οξύ ή εναλλακτικά 2 κ.γ. κερί μέλισσας και ½ κ.γ. λεκιθίνη.

Τις βιταμίνες θα τις προσθέσουμε στο τέλος μαζί με τα αιθέρια και το άρωμα.

Παρά το απλόν, απλούστατον του θέματος, το αποτέλεσμα είναι μια κρέμα..σαντιγύ, με βελούδινη υφή που δεν αφήνει ίχνος λιπαρότητας και κάνει το δερματάκι βελουτέ. Τι βουτυράκιον κι αυτό! je l'aime..

Voila le beurre velouté..






Aujourd'hui, κλείνουμε το πρόγραμμά μας με U2, With or without you.

49 σχόλια:

  1. Ωχου και δεν εχω τετοιο βουτυρο ουτε και εκχυλισμα! να βαλω καριτε? να βαλω οτι αιθεριο μου καπνισει? την θελω τρελα την βελουτε!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. δεν ξέρεις ποσο ελκυστικό φαινεται (ιδιαιτερα σε μενα, που και λιπαρό να 'ναι, δε με νοιάζει καθόλου!)

    και τωρα βλεπω δίπλα, αριστερα στη μπαρα, το σημα της ΑΕΚ :)))
    (άλλο συγκινητικό, ο πατέρας μου υπήρξε τω παλαι ποτέ, τερματοφυλακας στην ΑΕΚ)

    φιλιά πολλά και καλο μεσημερι!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. μύρισε καλοκαίρι ή μου φάνηκε; :)

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. akamatra μια χαρά θα δουλέψει και με το karite και μέ ότι αιθέρια θέλεις.

    Μαριλένα
    σας λέω είναι σαντιγύ βελουτέ :) χαίρεσαι να βουτάς το δάχτυλο!

    πως? το ξέρω πως δεν θέτε να το πείτε και το σέβομαι, αλλά δεν μπορώ να μη ρωτήσω, ΠΟΙΟΣ είναι;-)


    heart
    πως το πάθατε και δεν μου κάνατε πρόταση για μανγκόπιτα ή μανγκοκεφτέδες.., δεν το αντελήβην;-)

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  5. σωστη η ακαματρα!
    θελω κι εγω ενα βελουτε οτι να'ναι!
    μαγισσουλα,επισκεψη δε ΜΕ εκανες κι εγραψα ενα ωραιοτατο σεντονιον!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  6. με κατηγορείτε για ανήθικες προτάσεις;:ρ Κεφτέδες όχι, ένα μάνγκο λάσι όμως θα το προτείνω!
    http://en.wikipedia.org/wiki/Mango_Lassi

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  7. εύα
    καλά τα λέτε!
    πως; αλήθεια; έρχομαι!

    heart
    η πρότασή σας δεν είχε το ελάχιστον στοιχείο ανηθικότητας...ισα-ίσα αυτο το λάσι κάνει περιφημη μάσκα προσώπου :)

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  8. καλέ πως μου την φέρατε έτσι?... είμαι παντελώς ζαλισμένη από την δουλειά και λέω το απλό, "δεν κάνω ένα διάλλειμα να περάσω και ένα τουρ από τις μπλογκοφίλες να ακούσω και ολίγον Μπάρρυ και μετά να επιστρέψω δυναμικότερα?"
    το μανγκο μπάτερ μποιάζει πάρα πολύ καλό, λείαν καλοκαιρινή συνταγή, άσε που μύρισε καλοκαίρι ούτως ή αλλιώς ...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  9. αυτή η κρέμα σαντιγί είναι για μένα...
    ήρθε η στιγμή να τολμήσω κάτι για το σώμα γιατί ωσ τώρα οτι δοκίμαζα {ακόμη κι από τα fr...li..} αισθανόμουν ότι κλείνουν οι πόροι και το δέρμα ασφυκτιά

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  10. Γυάλισε το μάτι μου σας λέω:)))))))))
    Τώρα, αυτήν την στιγμή θα το μαγείρευα αν είχα το μάνγκο βούτυρο. Το έχω το καριτέ, αλλά επιθυμώ σφόδρα- σφοδρότατα το ρίαλ θίνγκ. Με φαντάζομαι ήδη να το φορώ το απαλό και αρωματικό.. Έψαξα στoν κατάλογο της Prim@ver@ και δεν το βρήκα. Θα πάρω σβάρνα το νετ να ψάχνω..Dites-moi πλιζ αν ξέρετε εταιρία να το προμηθευτώ..Α, και κάτι ακόμη. Το gel αλόης που έχω, δεν έχει τη μορφή τζελ. Είναι υγρό και στο ΙΝCI του αναγράφει aloe baroadensis gel, citric acid, sodium benzoate, potassium sorbate και μου φαίνεται λίγο εως tres-tres evil! Αντιθέτως διαθέτω το εκχύλισμα αλόης σε φυτική γλυκερίνη, πιο αθώο, αθωότατο θα έλεγα. Να αφαιρέσω το μεν και να βάλω το δε για καλυτερότερα? Μερσί πολύ πολύ ντίαρεστ witch :)))

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  11. Είναι φοβερά αυτά που φτιάχνεις, αλλά αναρωτιέμαι...
    εκτός από χρόνο, πόσα υλικά πρέπει να διαθέτει κανείς?
    Γιατί οι ποσότητες για μια δόση είναι σχετικά μικρές....
    συμφέρει να φτιάξεις μια κρέμα μόνο για σένα???

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  12. Είναι φοβερά αυτά που φτιάχνεις, αλλά αναρωτιέμαι...
    εκτός από χρόνο, πόσα υλικά πρέπει να διαθέτει κανείς?
    Γιατί οι ποσότητες για μια δόση είναι σχετικά μικρές....
    συμφέρει να φτιάξεις μια κρέμα μόνο για σένα???

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  13. Tι χρωματιστή και δροσερή η μανγκο-μανταρινοφωτό, παρελειψα να πω με το γυάλισμα στο μάτι μου..Και τι εμπνευσμένη η ενσωμάτωση του cornflour!

    Υπάρχει άραγε ένα βαθύτερο νόημα στον δυναμικό αλλά μελαγχολικό ύμνο των U2? Ας μην το αναλύσω κι αυτό... καλύτερα να το ξανα απολαύσω :)

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  14. Natassa Eίδατε πως σας την έφερα;-)
    Όχι να το παινευτώ, αλλά είναι καλό, χεχε!
    Λοιπόν, μοιάζει με καλοκαιρινή συνταγή, αλλά ιν φακτ είναι παντός καιρού, τώρα το χειμώνα μια χαρά για τις ξηρές επιδερμίδες. Μπορείτε να βάλετε άλλα αιθέρια αν δεν θέτε το σαμερ ιφεκτ..

    santigi
    είναι για σας, όνομα και πράγμα! είναι και εύκολη..

    super Isidora με το μάτι που γυαλίζει :) μη σας μέλλει, θα σας πω σε μέηλ!
    Τώρα, του τελ δε τρουθ, δεν έχω διαπιστώσει καμμιά ιδιαίτερη διαφορά ανάμεσα στα 2 βουτυράκια, από πλεονεξία το αγόρασα..
    Αν δείτε τη σύστασή τους είναι σχεδόν ίδια..απλά ονειρεύεσαι σε άλλη ήπειρο :)
    Το βενζοϊκο νάτριο και το σορβικό κάλιο είναι και συντηρητικά τροφίμων..σας βεβαιώ πως τα έχετε γευτεί..Για το κιτρικό οξύ δεν το συζητώ, τόσα πορτοκαλολέμονα τρώμε!
    Δεν είναι και τόσο ιβιλ, αυτο το τζελ αλόης ειναι τα μάλλα αλλλιώσιμο, κάπως πρέπει να συντηρηθεί..

    Α ναι, η προσθήκη του αμύλου έτσι, ήταν καλή ιδέα..Τα φρουτάκια μόλις φωτογραφήθηκαν θρονιάστηκαν στο στομαχάκι μου, και καημό το έχω, φυτεύω τα κουκούτσια αλλά δεν βγαίνει μανγκιά;-)

    Mariela
    Ευχαριστώ πολύ :)
    Η αλήθεια είναι ότι χρόνο δεν έχω καθόλου (να, τώρα ακόμα στη δουλειά είμαι..) αλλά όταν δεν χρησιμοποιούνται συντηρητικά τύπου parabens, η ποσότητα καλύτερα να είναι μικρή.
    Αληθευει ακόμα, πως για την αγορά πρώτων υλών πρέπει στην αρχή να διαθέσεις ένα σημαντικό ποσό. Αλλά οι πρώτες ύλες διαρκούν αρκετά, και ποτέ μα ποτέ κάποιος/κάποια που αποφάσισε να φτιάξει κρέμα δεν αρκέστηκε σε μια! παθαίνεις ένα είδος βουλιμίας..όχι για να φορέσεις κάτι (τουλάχιστον εγώ) αλλά για να δημιουργήσεις ένα άλλο καλύτερο!
    Αλλά, για να είμαι ακριβοδίκαιη, πραγματικά, δεν είναι το φθηνότερο των σπορ..

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  15. Ευχαριστώ μαγισσούλα, το μάτι μου αρχισε να ξεθολώνει κάπως, οι χτύποι της καρδιάς επανέρχονται σιγά-σιγά στο φυσιολογικό τους...Χαλαράαα... :))) Δηλαδή το τζελ αλοής που δεν είναι τζελ αλλά υγρό, είναι οκ μάλλονε...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  16. Α! Νομίζω πως και με τα κουκούτσια του μάνγκο όταν τα μουλιάζουμε σε αλκοόλ, έχουμε αφρο-έλιξιρ. Θα το τσεκάρω...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  17. ναι, για κοιτάξτε παρακαλώ γιατί τώρα στη δουλειά αυτό ακριβώς χρειάζομαι :)

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  18. Για το κουκούτσι απ το αβοκάντο λέει τελικά, οτι στο Μέχικο σίτυ αλέθουν το κουκούτσι του μεγάλου καρπού και το αφήνουν να μουλιάσει για 8 μέρες σε 1 λίτρο από άσπρο κρασί..Σουρώνουν το ποτό και για 1 εβδομάδα πίνουν από 1 κρασοπότηρο πρωί μεσημέρι και βράδυ. Έχει και πιο δραστικά και άμεσα αν θέλετε να στείλετε με overdose κάποιον που σας ενόχλησε αδιάβαστο..:)
    Άδικο να μην είστε χομ τέτοιαν ώρα!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  19. περί διαφοράς μάνγκο και καριτέ , εγώ βρίσκω, όχι ως body butter αλλά στα μαλλιά, βρίσκω καλύτερο το μάνγκο, είχα φτιαξει μια μασκα για τα μαλλιά το καλοκαίρι και ...επειδή δεν κρατιόμουν μέχρι να φτάσει το μάνγκο , έφτιαξα μια με καριτέ, όταν έφτασε το μανγκο την επανέλαβα και όντως είχε διαφορά.
    εγώ πάντως τουτη δω την ματζικο-σαμερ-κρεασιον θα την "εντυνα" με το summer των texas, ξέρω - ξέρω αυθαδιάζω ...:)

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  20. Μάγισσα, τι καλή που φαίνεται!
    Να προσπαθήσω με βούτυρο κακάο; Μόνο αυτό έχω και μόνο κερί μέλισσας, άραγε θα βγεί καλό;

    Καλή μέρα να έχετε!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  21. Ευτυχώς που δεν παρασούρνομαι όταν ακουω μπάτερ...Πάλι παραγγελιές θα ήθελα! :-)))

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  22. Μάγισσα,καλημέρα!
    Τέλεια η κρέμα,αλλά αυτό το βούτυρο μάνγκο δεν το έχω-διάβασα τις οδηγίες στα σχόλια για αντικατάσταση του.Εδώ μπορώ να το βρω;Αν είναι να ξαμολύσω τη μικρή που έχει χρόνο-πάλι γκρίνιες θ΄ακούσω.
    Φιλιά!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  23. α Isidora
    μπερδέψατε τη μανκγιά με την αβοκαντιά :)

    Νατασσα
    τι με λέτε, παρατηρήσατε διαφορά στην κρέμα μαλλιών; και να φανταστείτε ότι όλα μα όλα τα ΒΙΟ προϊόντα έχουν καριτέ..
    Θα το δοκιμάσω, ε, και πριν την επόμενη μουσική επένδυση θα σας χτυπήσω την πόρτα :)

    Μαρίνα
    σίγουρα ή υφή δεν θα είναι η ίδια, το βούτυρο κακάο είναι πολυ σκληρό, δοκιμάστε ένα mix με λάδι καρύδας..

    deli
    θα σας παρασούρω νεξτ τάιμ!

    Eleni
    μα που γυρνάτε;-) σας χάσαμε!
    Ελλάντα όχι, δεν έχω βρει..αλλά είμαι σίγουρη πως το ίδιο αποτέλεσμα έχει το καριτέ, πάνω του λοιπόν!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  24. να σου πω την αλήθεια, εγώ εκανα μια μάσκα της κλοράν με μάνγκο και όταν τελείωσε ήθελα να κάνω κάτι μόνη, αλλά επειδή δεν είχα μάνγκο έβαλα καριτε, μετά που ήρθε το μάνγκο την εφτιαξα ξανά και η διαφορά ήταν συγκεκριμένη, δεν ήταν κάτι αόριστο, περιόριζε τα φριζάρισμα στα μαλλιά μου με αποτέλεσμα να φαίνονται πολύ πιο ωραία.
    άσε μην μου λες για μουσικές επιλογές και ...θέλω να πάω να δω AC/DC...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  25. μα τι με λέτε μινωίτισσα, τι με λέτε..θα το φτιάξω κι εγώ..
    αν έχετε μανγκοβούτυρο και δοκιμάσετε αυτή τη συνταγή (που επιμένω δεν ειναι καλοκαιρινή:) θα σας κάνει εντύπωση η απαλότητα και η υφή της κρέμας..

    ΑCDC θέτε; σπεύσατε γιατί γίνεται χαμός, αν δεν είναι ήδη sold out..

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  26. Ήμουν μια εβδομάδα στα κορίτσια-ναι,όντως γυρίζαμε για ψώνια.Πήρα και το φύκι,κόκκινο σαλέπι το ζήτησα,σαλέπι της θάλασσας μου το είπαν.
    Τι ξέχασα όμως!Ε,ένα μυαλό είναι αυτό κι ήταν γεμάτο..για τις αγορές μου.Το αιθέριο μαστίχας-ευτυχώς το τριήμερο της Κ. Δευτέρας πλησιάζει και θα το φέρουν τα κορίτσια.

    Tι νομίζεις,ποιος έκανε την ανάρτηση με τα μύρτα-εγώ πάντως όχι.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  27. Αχ ξέχασα να πάρω και την ανθοδέσμη μου για τις ευχαριστίες! Σμα!

    Δεν παρασούσυρνομαι με τα μπατερ. Αφού ξέρεις...με τα λιπάρα δεν τα λεχω καλά...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  28. καλά το μυρίστηκα πως την κοπανήσατε :)
    Ελένηηηηηη, και μαστιχόνερο, μην ξεχάσετε!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  29. deli, αααααα, μας σας είπα, δεν ειναι λιπαρή! έχει νερό μέσα, κρεμουλα :)

    τι ειναι το Σμα;
    περικομμένον σμακ;-)

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  30. Την μαγειρεύω οσονούπω με καριτέ...δεν κρατιέμαι. Θα μπορεί να φορεθεί και το πρωί χωρίς αίσθηση λίπαρότητος.. Σκέφτομαι να προσθέσω και λίγες σταγόνες bisabolol, ή μήπως θα είναι 2 ματς?

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  31. να προσθέσετε ακράτητη Ισιδώρα, αλλα μη βάλετε λαδι χαμομήλι, γιάυτο το πρότεινα άλλωστε, για να μην πω bisabolol και με κυνηγάει η deli :)

    περιμένω ανταπόκριση!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  32. Μπορεί να μην τα φτιάχνω όλα τούτα, αλλά απολαμβάνω το δικό σου δημιουργικό ταξίδι βήμα προς βήμα και το χαίρομαι το ίδιο...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  33. Η ΑΕΚ μας ενώνει.
    Εύγε τις αναρτήσεις.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  34. Τελευταία οι αναρτήσεις σου Μοργκάνα μου ειναι τέλειες!!!
    Να το φάω το μάγκο μπορω?
    Εχεις τα φιλια μου.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  35. kiki :)

    Σταυρούλα
    κοπιάστε σιγά-σιγά, κοπιάστε, και υπόσχομαι να σας κολλήσω το μικρόβιο!

    Ανέστη
    original πράγματα λέμε;-)

    Faraona χρυσοδάκτυλη,
    μερσί :) το μάνγκο όλο δικό σου!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  36. Αμάν μαγισσούλα! Τι θεϊκά πράγματα έχετε βάλει εδώ και είχα και καιρό να μπώ!
    Το καθαριστικό σας με την λεβάντα, τέλειο! Ακριβώς την στιγμή που ψαχνόμουν τι να χρησιμοποιήσω!
    Και το βουτυράκι, πωπω! Ούτε εγώ έχω βούτυρο μάνγκο, θα βάλω καριτέ!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  37. Αν και είναι πρακτικώς αδύνατον να φτιάξω όλα αυτά τα μαγικά που παρουσιάζεις, τρελαίνομαι να τα διαβάζω! Πάντα δημιουργική Μαγισσούλα μου, σε γλυκοφιλώ!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  38. Αν φτερνίζεστε, είναι γιατί σας καλομελετώ (φτου-φτου) για το κορυφαίο body mousse butter θα το έλεγα,που εδοκιμάσθην. Πάρα πολύ ωραίο, θρεπτικό και ελαφρύ. Μεγάλη έμπνευση, πάντα τέτοια...:)))
    Έδωσα μια μερούλα ακόμη μήπως βρω το μάνγκο, αλλά καθυστερεί..Δεν ξέρω πως θα ήταν με μανγκο, πάντως με το καριτέ είναι απολαυστικότατο..ΧΧΧ

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  39. Θαυμάσια γιατί και εγώ με καριτέ θα το φτιάξω!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  40. Χθες που την δοκίμασα star, ήταν ακόμη φρέσκια και σε θερμοκρασία δωματίου (η ανυπόμονη) γι αυτό και την βρήκα πιο αφράτη. Σήμερα που την ξαναδοκίμασα (χι-χι) ήταν ένα θεσπέσιο βουτυράκιον, όμως το ίδιο απορροφήσιμο και λάιτ με χθες. Super!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  41. @ Star, merci, θα σας βολέψει η λεβάντα.

    @ Μαρια,
    Σε φιλώ ομοίως :)

    @ Isidora,
    ωστε το φτιάξατε και σας άρεσε; χαίρομαι :) είδατε, βουτυράκιον γίνεται παρόλη την ικανή ποσότητα νερού και δεν λαδώνει καθόλου, κανει και για τα χέρια :)

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  42. (αυτό το "πλιζ" το είχε πάντα εδώ, και δεν το είχα δει; :) )

    Πολύ καλό, μαγισσούλα -μέχρι που μπαίνω στον πειρασμό, δλδ...
    (αν τα καταφέρω, θα σου πω!)
    (με τα σαπούνια τελικά τα πάω καλά, ξανάφτιαξα!)
    :)))

    Καλημέρα, καλή βδομάδα with you, please!!!
    ;)
    Φιλιά

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  43. Ευχαριστω μαγισσουλα, αφηστε που έχει γεμισει μυστυριωδη σπυρακια η μουριτσα και η λεβαντα νομιζω θα βοηθησει

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  44. Nατασσάκι
    μα το πλιζ δεν είδατε;-)
    Χαίρομαι που σαπουνομαγειρεύεις!

    Star
    τότε να βάλετε και tea tree..

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  45. Εδώ γύρω είμαι....απλά τρέχω με διάφορα και δυσάρεστα!


    Σε φιλώ!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  46. Μια πολλή ενδιαφέρουσα σελίδα που ίσως σας αρέσει είναι η εξής :
    http://www.bynature.gr/

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  47. πολυ σουπερ φαινεται και πριν λίγο παρέλαβα τα υλικά! Δεν έχω βρει πουθενα εκχύλισμα μανγκο :(
    που μπορω να βρω;

    ΑπάντησηΔιαγραφή

την αρωματοάπόψή σας πλιζ :)