1 Αυγούστου 2016

κρέμα ενυδάτωσης προσώπου, σούπερ εύκολη & αποτελεσματική



Ιούλιος. Παρασκευή απόγευμα. Κάθομαι στη βεράντα με το βλέμμα στο πουθενά, ανυποψίαστη για το επερχόμενο πραξικόπημα (;) στη γείτονα. Πίνω καφέ με αργό, εκνευριστικά αργό ρυθμό αποφεύγοντας να κοιτάξω δίπλα μου: το τελευταίο κομμάτι από ένα μπαμπού σαλονάκι, μια πολυθρόνα που περιμένει υπομονετικά να τη βάψω.

Ακριβώς τη στιγμή της μεγάλης απόφασης, την ώρα που συγκέντρωνα τα σύνεργα, χτυπά το κουδούνι: Είναι η Μ., η συμπαθής φίλη μου. 
"Τους παράτησα όλους για να πιούμε καφέ!" 
(Aαα τι καλά, τη γλύτωσα).
"Θα με μάθεις να φτιάχνω κρέμες; έλα, το υποσχέθηκες!"
(Ωωω, την πάτησα). 

Τη στιγμή που ετοιμαζόμουν να απαντήσω πως "ok, σου υποσχέθηκα να σου δείξω κάποια στιγμή στο μέλλον –να, σαν την απομείωση του Χρέους ένα πράμα- και πως τι είναι αυτό, άντρα θέλω-τώρα θέλω, με ρώτησες αν έχω διάθεση, ποιο το πρόγραμμά μου;", ευτυχώς σταμάτησα. Μα τι πάω να πω στη φίλη μου; Υποσχέθηκα στον εαυτό μου να κάνω λιγότερες παρέες με κεντροευρωπαίους.

 Παρόλα αυτά βαριόμουν. Για το λόγο αυτό την έβαλα: 
1. Να φτιάξει καφέ 
2. Να κόψει καρπούζι 
3. Να πλύνει με ζεστό νερό και σαπούνι και να απολυμάνει με ξύδι και οινόπνευμα τα σύνεργα και τους περιέκτες της κρεμοφτιαχτικής "για να μαθαίνει". 

Η Μ. είναι τύπος οργανωτικός, της αρέσουν τα μαθηματικά και τα συστήματα. ΄Ηξερε τι ήθελε και είχε πλανάρει τη διαδικασία: θα φτιάχναμε 2 κρέμες, μια ενυδατική προσώπου και ένα body butter με όσο το δυνατό λιγότερα υλικά και ακολουθώντας την ευκολότερη κι απλούστερη μέθοδο. Σαν πρώτο βήμα ήθελε τα basic των basics για μάθει, και σε δευτερο χρόνο θα αποφάσιζε αν θα ήθελε να το εξελίξει. 


Στο ποστάκι αυτό θα μιλήσουμε μόνο για την ενυδατική προσώπου. Η Μ. επέμενε να περιέχει μόνο τρία υλικά: ένα έλαιο, νερό και γαλακτωματοποιητή. Επίσης, δεν είχε ζυγαριά ακριβείας ούτε σοφιστικέ εξοπλισμό και τόνισε πως αυτό που χρειαζόταν ήταν μια «παιδική συνταγή επιτυχίας». Μια τίμια ελληνίδα φίλη θα έλεγε πως "με ένα λάδι & νερό κι αναλογίες κουτουρού σ… κρέμα θα φτιάξεις" αλλά εντός μου υπερίσχυσε ο κεντροευρωπαϊκός παράγων και απάντησα: "θα κάνουμε ότι καλύτερο μπορουμε κάτω από αυτές τις συνθήκες". 

 Αφού πρώτα άκουσε το αναπόφευκτο λογίδριο για την ευεργετική συνεργιστική δράση των φυτικών ελαίων και των hydrosols και μετά από μια σύντομη διαπραγμάτευση καταλήξαμε στον παρακάτω συμβιβασμό: 
  • Να χρησιμοποιήσουμε ένα έλαιο βασικά αλλά να προσθέσουμε και λίγο έλαιο κάνναβης λόγω της περιεκτικότητάς του σε ω3 λιπαρά οξέα που προσδίδουν ελαστικότητα στην επιδερμίδα.
  • Η υδατική φάση να περιέχει και αλόη γιατί είναι πλήρης βιταμινών, μετάλλων & ιχνοστοιχείων  και για να εντείνει την ενυδατική δράση της κρέμας.
  • Ακόμη αντί για νερό να χρησιμοποιήσουμε ανθόνερα (hydrosols= παράγωγα της απόσταξης των αιθέριων ελαίων τα οποία φέρουν τις ιδιότητές τους) 
  • Να προσθέσουμε βιταμίνη Ε για να προσδώσουμε στην κρέμα αντιοξειδωτικές (για την επιδερμίδα μας) ιδιότητες αλλά και για να προστατεύσουμε από την οξείδωση τα έλαια της κρέμας μας. 
  • Απαράβατος όρος η προσθήκη συντηρητικού για την αποφυγή ανάπτυξης μυκήτων & βακτηρίων. 
  • Οι αναλογίες να είναι σε δοσομετρικά κουτάλια του γλυκού ή της σούπας για την ευκολία της αρχάριας (ο ορθός τρόπος είναι σε γραμμάρια). 

Όσον αφορά την επιλογή του ενός φυτικού ελαίου που επιπλέον δεν θα έπρεπε να ήταν κάτι το δυσεύρετο, το πράγμα απαιτούσε λίγη σκέψη. Εάν η Μ. είχε ξηρή προς πολύ ξηρή επιδερμίδα η επιλογή θα ήταν άμεση: το πλούσιο έλαιο αβοκάντο. Eάν είχε λιπαρή επιδερμίδα θα επέλεγα λάδι από κουκούτσια σταφυλιού που περιέχει ω6 και ω9 λιπαρά οξέα και απορροφάται εύκολα.

Αλλά η Μ. έχει κανονική προς ξηρή επιδερμίδα. Μήπως να έβαζα jojoba που ταιριάζει γάντι σε όλους τους τύπους ή το αμυγδαλέλαιο που είναι πασπαρτού και επίσης πλούσιο σε ω6 λιπαρά οξέα; Αυτά σκεφτόμασταν και κουβεντιάζαμε ενώ τρώγαμε frozen yogurt με μαρμελάδα βερίκοκο. Βερίκοκο είπα; 

Prunus armeniaca, Rosaceae 


Παραδόξως και παρά τα όσα δηλώνει το όνομά της, η βερικοκιά δεν κατάγεται από την Αρμενία αλλά από από τη βορειανατολική Κίνα όπου ήταν αυτοφυής ήδη από 5.000 χρόνια και από όπου ξεκίνησε η καλλιέργειά της πριν 3 χιλιετίες για να επεκταθεί σε όλη την κεντρική Ασία. Στην Ευρώπη (Ελλάδα, Ιταλία) την μετέφεραν ρωμαίοι λεγεωνάριοι μέσω Αρμενίας και Ιράν πριν από 2.000 χρόνια και από τότε έγινε ένα από τα πλέον αγαπητά οπωροφόρα της μεσογειακής λεκάνης.

Η κομψή βερικοκιά είναι μακρόβιο φυλλοβόλο δένδρο ύψους 8-12μ., με στιλπνά καρδιόσχημα φύλλα και απαλά ρόδινα άνθη που έχουν την τιμητική τους τον Μάρτιο – Απρίλιο για να γίνουν νόστιμοι πορτοκαλί καρποί νωρίς το καλοκαίρι. 

Τα ολιγοθερμιδικά βερίκοκα είναι πλούσια πηγή φυτικών ινών, βιταμινών Α, Β3, B5 C, K, αλλά και μαγνησίου, φωσφόρου, ασβεστίου, καλίου, σιδήρου. Περιέχουν αντιοξειδωτικά (φλαβονοειδή και βήτα καροτίνη στην οποία οφείλουν και το χρώμα τους) τα οποία προστατεύουν την κυτταρική μεμβράνη και καταπολεμούν τις ελεύθερες ρίζες. Διαθέτουν λοιπόν σημαντικές αντιοξειδωτικές και αντιγηραντικές ιδιότητες και το σπουδαιότερο, φτιάχνουν υπέροχη μαρμελάδα!

Από την εν ψυχρώ έκθλιψη των σπερμάτων του καρπού της βερικοκιάς παίρνουμε ένα χρυσαφί σταθερό και πλούσιο φυτικό έλαιο που απορροφάται εύκολα, ιδανικό για τις ξηρές, τις κανονικές προς ξηρές, τις ώριμες ή ευαίσθητες επιδερμίδες. Ας δούμε τη σύστασή του:

Σύνθεση φυτικού ελαίου Prunus armeniaca
Omega 6 (ω6) πολυακόρεστα λιπαρά οξέα (λινολεϊκό οξύ)20% approx.
Omega 9 (ω9) μονοακόρεστα λιπαρά οξέα (ολεϊκό οξύ) 55% approx.
Κορεσμένα λιπαρά οξέα (παλμιτικό) 5% approx.

Επιπλέον περιέχει ενεργά συστατικά όπως:
  • Βιταμίνη Α, υπεύθυνη για το χρυσαφί χρώμα, αντιοξειδωτική και φωτοπροστατευτική ουσία.
  • Βιταμίνη E, ισχυρό φυσικό αντιοξειδωτικό.
  • Φυτοστερόλες, απαραίτητες για την καλή λειτουργία της επιδερμίδας, έχουν αντιφλογιστική δράση, βελτιώνουν τη μικροκυκλοφορία και προστατεύουν από τις ακτίνες UV.
  • Tριακυλο γλυκερίδια που συντελούν στην αναδόμηση του λιπιδικού φιλμ της επιδερμίδας.
Πληροφορίες από: 
~ passeportsante.net 
~ Y.Tellier-H.Pierantoni:Emploi des fleurs, fruits et plantes dans les soins de beauté, Les Nouvelles esthétiques

Δεδομένου ότι φτιάχνουμε μια κρέμα του (σχεδόν) ενός ελαίου, η επιλογή αυτού του συγκεκριμένου βασίστηκε στην περιεκτικότητά του σε βιταμίνη Α & Ε, καθώς και στα ω9 (θρέψη & λάμψη) & ω6 (ανάπλαση) λιπαρά οξέα που περιέχει. Η προσθήκη του ελαίου κάνναβης που είναι πλούσιο σε ω3 (ελαστικότητα) λιπαρά οξέα, συμπληρώνει το σετάκι αυτό της απλότητας.


παιδική συνταγή επιτυχίας για ενυδατική κρέμα με έλαιο από κουκούτσια βερίκοκου
(100 ml περίπου)

Επιστρέφουμε προσωρινά και για χάρη της Μ., στον παλιό καλό (πλην μη δόκιμο) τρόπο της ογκομέτρησης με δοσομετρικά κουτάλια (1 κ.γ.= 5ml, 1 κ.σ. = 15ml).

 η ελαιώδης φάση
• 1 κ.σ. έλαιο από κουκούτσια βερίκοκου
• 2 κ.γ. γαλακτωματοποιητές

 η υδατική φάση
• 2 κ.σ. hydrosol (ανθόνερο) γεράνιο
• 2 κ.σ. hydrosol (ανθόνερο) ανθέων πορτοκαλιάς
• 2 κ.γ. gel αλόης (aloe vera)

 πρόσθετα συστατικά
• 1 κ.γ. έλαιο κάνναβης
• 8 σταγόνες βιταμίνη Ε
• 10 σταγόνες συντηρητικό

 αιθέρια έλαια
• 4 σταγόνες βενζόη
• 4 σταγόνες υλάνγκ υλάνγκ
• 4 σταγόνες λιβάνι
• 3 σταγόνες νερολί

~ Για να φτιάξουμε την κρέμα ακολουθούμε τις βασικές οδηγίες που, à propos, ένα update το χρειάζονται μετά από 10 χρόνια. 
~ Η ελαιώδης και η υδατική φάση ενώνονται στους 65-70oC. 
~ Το ευαίσθητο έλαιο κάνναβης, τη βιταμίνη Ε, το συντηρητικό και τα αιθέρια έλαια τα προσθέτουμε μετά την ομογενοποίηση της κρέμας σε θερμοκρασία περίπου στους 30oC.
~ Χρησιμοποίησα 1 είδος γαλακτοματοποιητή με βάση τo ελαιόλαδο & τα σάκχαρα.

Νάτην η βασική!



Μόλις φτιάξαμε μια απλή βασική κρέμα που όμως κάνει κάνει εξαιρετική δουλειά. Η παιδική αυτή συνταγή έχει το πλεονέκτημα ότι μπορεί να προσαρμοστεί σε κάθε τύπο επιδερμίδας με τη κατάλληλη επιλογή των φυτικών ελαίων, των hydrosols και των αιθέριων. Τίποτα δεν σας εμποδίζει από το να προσθαφαιρέσετε βασικά υλικά για να φτιάξετε την παιδική κρέμα των ονείρων σας.


En plus, οι heart & sadigi, σχολίασαν -ιδιωτικώς- την προηγούμενη κρέμα μου που indeed περιέχει πολλά συστατικά, ως πολυτελή και ελιτίστικη. Ok λοιπόν, πάρτε μια μνημονιακή να ησυχάσετε. Καλό μήνα.

8 σχόλια:

  1. από δω το φέρατε, από κει το φέρατε, και τη λάντζα έκανε, και τα τρια υλικά έγιναν δεκατρία κι ούτε που το κατάλαβε, ευγε! το φολ της διπλωματίας, αυτά κάνει η παρέα με τους κεντροευρωπαίους:Ρ

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Γειά σας!
    Μου είχε πει η Θ. ότι θα έγραφε άρθρο στο μπλογκ της για τα καμώματα μας εκείνο το βράδυ. Το διασκέδασα πολύ παρά την λάντζα που λέει και η heart!Οι κρέμες απίθανες, το μπλόγκ σου απίθανο, γιατί το κρατούσες κρυφό;

    M.
    η συμπαθητική φίλη

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Για να μπορώ να βαφω πολυθρονες με την ησυχία μου :)

      Χαιρομαι που σου άρεσαν οι κρεμες και η διαδικασία. Καλή αρχή!

      Διαγραφή
  3. Καλή αρχή στο πρωτάκι και πάντα επιτυχίες-που είναι σίγουρες γιατί έχετε την καλύτερη δασκάλα στο πλευρό σας, φίλη Μ.
    Μόλις πάρετε το κολάι της κρέμας να ζητήσετε από τη δασκάλα να σάς μυήσει και στον κλάδο του σαπουνιού.Αλλά εδώ θα πρέπει να σάς ειδοποιήσουμε για κάτι αγαπητή Μ.
    Πρέπει να είστε ανά πάσα στιγμή σε ετοιμότητα γιατί η δασκάλα σκέφτεται καταδρομικά π.χ. δεν θα λέτε πάω να φτιάξω σέρουμ και μόλις φτάνετε σπίτι το μετανιώνετε και αράζετε με φραπέ,τσιγάρο,ανεμιστήρα και τα πόδια πάνω στο τραπέζι.Όχι.Η δασκάλα κάνει εφόδους σε σπίτια μαθητευόμενων σαν ΣΔΟΕ σε σπίτια φορολογούμενων.Κάντε το εικόνα.
    Επίσης θα κρατάτε σημειώσεις σε ό,τι σάς λέει και θα κάνετε συχνά επαναλήψεις διότι ξάφνου μπορεί να σάς έρχονται SMS τύπου "απάντησέ μου σε 2 κλάσματα του δευτερολέπτου τι περιεκτικότητα έχει το βερυκοκέλαιο σε κορεσμένα λιπαρά οξέα"
    Αλλά μην πείτε ότι σάς τα λέμε εμείς αυτά, εσείς θα είστε μαζί μας.
    Ααα μην ξεχάσω Την επόμενη φορά που θα χτυπήσετε το κουδούνι και δεν θα σάς ανοίγει, φωνάξτε από το δρόμο "καλέ ανοίχτε η μαθητευόμενή σας είμαι"Είναι το συνθηματικό .

    ΑπάντησηΔιαγραφή

την αρωματοάπόψή σας πλιζ :)