23 Φεβρουαρίου 2017

κρέμα προσώπου με ρόδι, σύσφιξη & αντιγήρανση





Το άρθρο αυτό προορίζονταν για τις παραμονές της πρωτοχρονιάς με τα λαμπρά ρόδια να πρωταγωνιστούν για να έλξουν καλοτυχία και αφθονία. Αλλά όπως λέει και η heart, ποτέ δεν είναι αργά μιας και τα "κοπή πίτας celebrations" βαστούν μέχρι τον Μάρτιο. Εμπρόθεσμα λοιπόν δημοσιεύω τη ρόδινη αυτή συνταγή που υπόσχεται αναγέννηση και νεότητα για όλο τον χρόνο.


Δεν είναι η πρώτη φορά που το blog φλερτάρει με τα ρόδια. Στο παρελθόν, έχει γίνει εκτενές αφιέρωμα στους μαγικούς αυτούς καρπούς και πάντα με τη συνοδεία συνταγών για αντιγηραντικό serum προσώπου και για μεθυστικό λικέρ.

Σειρά τώρα έχει μια κρέμα αντιγήρανσης και σύσφιξης κατάλληλη για όλες τις ώρες. Ας δούμε τα συστατικά της.

Τα βαριά χαρτιά
  • Έλαιο από σπόρους ροδιού 
Το πολύτιμο αυτό έλαιο παράγεται είτε με την εν ψυχρώ έκθλιψη των σπόρων του καρπού είτε με την νεότερη μέθοδο της εκχύλισης με υπερκριτικό διοξείδιο του άνθρακα η οποία δίνει εκχυλίσματα ανώτερης ποιότητας. Το έλαιο αυτό αποτελείται από πουνικικό οξύ σε ποσοστό μεγαλύτερο του 60%. Το πουνικικό οξύ είναι ένα πολυακόρεστο λιπαρό οξύ, (συζευγμένο λινολενικό λιπαρό οξύ (CLnA) ή ωμέγα 5) και θεωρείται ως ένα από τα ισχυρότερα αντιοξειδωτικά. Επιπλέον περιέχει φυτοστερόλες (περ 1%) που του προσδίδουν καταπραϋντικές και αντιφλεγμονώδεις ιδιότητες καθώς και μικρή ποσότητα της αντιοξειδωτικής βιταμίνης Ε.
Λόγω της σύστασής του το έλαιο ροδιού ενεργοποιεί το μηχανισμό ανασύστασης της επιδερμίδας, διεγείρει την παραγωγή των κερατινοκυττάρων, καταπολεμά τις ελεύθερες ρίζες, προστατεύει την επιδερμίδα από τις βλαβερές συνέπειες της υπεριώδους ακτινοβολίας, του άγχους και της ρύπανσης και εμποδίζει το σχηματισμό ρυτίδων. Είναι ιδανικό για ευαίσθητες, ώριμες, ταλαιπωρημένες επιδερμίδες.


  • Εκχύλισμα σπόρων ροδιού σε γλυκερίνη
Στο αφιέρωμα για το ρόδι  αναφερθήκαμε εκτενώς στα συστατικά και τις ιδιότητες του πολύτιμου χυμού του: Είναι πλούσιος σε βιταμίνες Α, Θιαμίνη (B1), ριβοφλαβίνη (B2), νιασίνη (B3), παντοθενικό οξύ (B5), βιταμίνη B6, Β9, βιταμίνη C, καθώς και σε μεταλλικά στοιχεία όπως ασβέστιο, σίδηρο, μαγνήσιο, φώσφορο, κάλιο, ψευδάργυρο και σελήνιο. Επίσης περιέχει αντιοξειδωτικές πολυφαινόλες όπως το ελλαγικό οξύ. Λόγω των αντιοξειδωτικών και της μεγάλης ποσότητας βιταμίνης C που περιέχει, αποτελεί μια άριστη πρώτη ύλη καλλυντικών κατάλληλων για αντιγήρανση και λάμψη. Το εκχύλισμα των σπόρων ροδιού σε γλυκερίνη θα το φτιάξετε ακολουθώντας τις οδηγίες για εκχυλίσματα σε γλυκερίνη σε αναλογία 1:1.
  • Συνένζυμο Q-10 
To συνένζυμο Q-10 (ή ubiquinone) είναι ένα είδος λιπόφιλης βιταμίνης που βρίσκεται κυρίως στα μιτοχόνδρια, οργανίδια που ανευρίσκονται στα ευκαρυωτικά κύτταρα. Αποκαλούνται "εργοστάσια του κυττάρου", επειδή τα ένζυμά τους διενεργούν τα στάδια του αερόβιου μεταβολισμού τα οποία παράγουν ενέργεια. Το συνένζυμο Q-10 είναι το κλειδί για την απρόσκοπτη παραγωγή κυτταρικής ενέργειας. Ενισχύει το καρδιαγγειακό και ανοσοποιητικό σύστημα και συμβάλει ως αντιοξειδωτικό στην καταπολέμηση των ελευθέρων ριζών στις δομές του οργανισμού που εμφανίζουν υψηλή συγκέντρωση λιπαρών οξέων.
Το Q-10 χρησιμοποιείται ευρέως στις καλλυντικές εφαρμογές συνήθως ως διάλυμα ubiquinone σε φυτικό έλαιο. Προστατεύει την επιδερμίδα από τις ελεύθερες ρίζες, την υπεριώδη ακτινοβολία και το οξειδωτικό στρες και αποτρέπει την οξείδωση των λιπιδίων του δέρματος, την αποδόμηση του κολλαγόνου & το σχηματισμό των ρυτίδων.


  • Centella asiatica
 To εξαιρετικό αυτό βότανο το γνωρίσαμε όταν φτιάξαμε αυτό το αντιγηραντικό serum Τα κύρια συστατικά της centella είναι τριτερπένες και γλυκοσίδια, των οποίων ο συνδυασμός βελτιώνει τη σύνθεση του κολλαγόνου, επιταχύνει την επούλωση των πληγών και προσδίδει ελαστικότητα στην επιδερμίδα. Το εκχύλισμα σε έλαιο jojoba που προτείνω παρακάτω θα το φτιάξετε εσείς ακολουθώντας τις οδηγίες για εκχυλίσματα σε φυτικό έλαιο.

Πάμε να φτιάξουμε την κρέμα.
 Και αυτή τη φορά θα χρησιμοποιήσουμε τον παλιό καλό λανθασμένο αλλά φευ! δημοφιλή τρόπο της ογκομέτρησης με δοσομετρικά καουτάλια: 1 κ.γ. =5ml, 1 κ.σ.=15ml. Θα φτιάξουμε μια κρέμα 100ml περίπου.

 η ελαιώδης φάση
• 1 κ.γ. έλαιο από κουκούτσια βερίκοκου
• 1 κ.γ.  εκχύλισμα centella σε έλαιο jojoba
• 1 κ.γ. βούτυρο  karité
• 2 κ.γ. γαλακτωματοποιητές

 η υδατική φάση
• 2 κ.σ. hydrosol rosa damaskena (ροδόνερο)
• 1 κ.σ. και 1 κ.γ hydrosol (ανθόνερο) γεράνιο
• 1 κ.σ. gel αλόης (aloe vera)
• 1 κ.γ. εκχύλισμα σπόρων ροδιού σε γλυκερίνη

 πρόσθετα συστατικά
• 1 κ.γ. έλαιο από σπόρους ροδιού
• 30 σταγόνες συνένζυμο Q10
• 6 σταγόνες βιταμίνη Ε
• 10 σταγόνες συντηρητικό

 αιθέρια έλαια
• 4 σταγόνες τριαντάφυλλο (rosa damaskena)
• 4 σταγόνες γεράνιο
• 4 σταγόνες λιβάνι
• 3 σταγόνες βενζόη


~  Για να φτιάξουμε την κρέμα ακολουθούμε τις αρχαίες πλην επίκαιρες βασικές οδηγίες.
~ Η ελαιώδης και η υδατική φάση ενώνονται στους 65-70oC. 
~ Το ευαίσθητο έλαιο ροδιού, το Q10, τη βιταμίνη Ε, το συντηρητικό και τα αιθέρια έλαια τα προσθέτουμε μετά την ομογενοποίηση της κρέμας σε θερμοκρασία περίπου στους 30oC.
~ Χρησιμοποίησα 1 είδος γαλακτοματοποιητή με βάση τo ελαιόλαδο. Για να δώσετε "σώμα" στην κρέμα σας μπορείτε να χρησιμοποιήσετε cetyl alcohol ή cetearyl alcohol. Το σύνολο της ποσότητας των γαλακτωματοποιητών θα είναι 2 κ.γ.
~ Επιπλέον μπορείτε να "δέσετε" την υδατική φάση χρησιμποποιώντας ελάχιστη xanthan gum για να πετύχετε καλύτερη ομογενοποίηση.

Η συνέργεια του ούπερ αντιοξειδωτικού ροδιού με το έλαιο από βερίκοκο που είναι πλούσιο σε βιταμίνη Α και το αντιγηραντικό karité μας δίνουν ένα πραγματικό φίλτρο νεότητας. Να τη φτιάξετε την κρέμα, η καθημερινότητά σας να γίνει κάπως πιο ρόδινη.



5 σχόλια:

  1. :)
    ευχαριστώ για την ευφημον μνειαν!
    μου αρέσει πολύ η επιλογή του ρόδου για τον αρωματισμό (και όχι μόνο) της κρέμας (τό ρόδο και το ρόδι!), βιωνω μια εμμονή με το άρωμα του τριαντάφυλλου αυτόν τον καιρό
    Ο χυμός του ροδιού θα κάνει και ωραία λοσιον/μάσκα λέω, ε;

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. φίλτατη heart,
    βεβαίως και κάνει εξαιρετική μάσκα. Δοκιμάστε πρώτα λίγο στον καρπό για να cross check τίποτα αλλεργίες ή περίεργες αντιδράσεις. Μετά αναμίξτε με άργιλο και είστε σούπερ.
    Για σερουμ κλικ εδώ:http://beautyelixirs.blogspot.com/2008/10/blog-post_30.html

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Καλημέρα παρακολουθώ το site απο πολύ παλιά και πήρα το θάρρος να κάνω μια ερώτηση πόσο hanhan gum να βαλω;

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. Αν και είμαι πολύ ικανοποιημένη από τα καλλυντικά που αγοράζω από εδώ https://www.notos.gr/omorfia/peripoiisi-prosopou/ πάντα ήθελα να δοκιμάσω μια κρέμα που θα τη φτιάξω εγώ και ιδίως από ρόδι που είναι αντιοξειδωτικο!

    ΑπάντησηΔιαγραφή

την αρωματοάπόψή σας πλιζ :)